Jump to content
POLITISTI.ro

Pot tracta o platforma cu categoria B ?

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

Publicat

Bună seara ! Am și eu o nelămurire pot tracta o platforma de 1500 kg , mașină trăgătoare având 1200 kg ? În total ar fi 2700 .... ? Pot conduce cu categoria B ?

Publicat

Salut!

Daca esti posesor de permis de conducere, ar fi trebuit sa sti, se da la examen!

In primul rand, daca remorca/platforma depaseste 750 kg trebuie sa aibe sistem propriu de franare, in al doi-lea rand, remorca/platforma nu trebuie sa depaseasca masa max. autorizata remorcabila cu disp. de franare mentionata in talonul masinii tragatoare (rubrica 11 talon vechi/ rubrica G talon nou), iar impreuna cu autovehicolul tragator sa nu depaseasca 4250 kg.

Concluzia o tragi singur dupa ce verifici ce scrie in talon si te asiguri ca ai sistem de franare la remorca!

P.S Rog un coleg de forum politist sa ma corecteze/completeze unde am gresit!

• Apreciez 2
  • Displace 1
  • Moderator
  • Soluţie
Publicat

Extras din anexa 1:

f) categoria B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
  2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
  3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

g) categoria BE: ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg.

Art 24.1 alin 3) din OUG 195/2002  spune că persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit f) pct. 3 anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depaşeste 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Reţine că legea face referire la "masa totală maximă autorizată", iar dreptul de a conduce un astfel de ansamblul de vehicule nu este condiţionată de încărcătura transportată.

Discuţii similare:

• Apreciez 2
Publicat

Andrei84, așa-i!

Nu e nevoie sa te contrazică cineva pentru că ai descris și explicat foarte bine.

Masa remorcii nu trebuie să o depășească pe cea a vehiculului trăgător.

Publicat
  On 19.11.2014 at 18:12, genessys30 a scris:

Masa remorcii nu trebuie să o depășească pe cea a vehiculului trăgător.

Te rog, fii amabil si spune-mi care e prevederea legala unde este specificat acest aspect.

As fi recunoscator daca ma lamuresti, pentru ca eu nu am gasit in codul rutier.

Publicat

Da. Cu placere.

Art. 157 alin. 1 litera B din HG 1391/2006.

Fapta nu este infractiune ci doar contraventie.

Este sanctionata de art. 102 alin. 1 punctul 24 din OUG 195/2002 cu 6-8 puncte amenda.

Ca o parere personala, cel care a pus intrebarea are voie sa circule asa cum a intrebat, cu B-ul in situatia amintita mai sus, riscand doar  amenda pe care am descris-o si nimic altceva.

Publicat

Horia, in vechiul cod 195/2000, acolo era specificata treaba asta, cu masa remorcii care sa nu depaseasca masa autovehicolului tragator:

Art. 53. - Permisul de conducere se elibereaza pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii si subcategorii de vehicule:

a) CATEGORIA A: motocicleta cu sau fara atas;

b) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizatanu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, în afara conducatorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;

3. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

Stiu, aceasta prevedere nu mai este valabila, dar poate colegul nostru genessys30 a uitat ca s-a abrogat pct.3! :clip:

• 7 luni mai târziu...
Publicat

Salut ,
Am urmatoarea situatie :
Masina cu mma:1940 kg si remorca cu 2000 kg . Pentru cat. B ma incadrez sun 4250 kg dar in talon am urmatoare specificatie :masa max in ansamblu : 3485 kg , deci depasesc aceasta greutate .
Ce sanctiuni risc si unde ma incadreaza la contraventie ?

Multumesc !

Salut ,
Am urmatoarea situatie :
Masina cu mma:1940 kg si remorca cu 2000 kg . Pentru cat. B ma incadrez sun 4250 kg dar in talon am urmatoare specificatie :masa max in ansamblu : 3485 kg , deci depasesc aceasta greutate .
Ce sanctiuni risc si unde ma incadreaza la contraventie ?

Multumesc !

• 3 ani mai târziu...
Publicat

salut !  am un ford cmax , masina de categoria b, in cartea ei scrie ca pot tracta 1600 kg,  vreau sa tractez o remorca pt transport autoturisme cu o singura axa si dispozitiv de franare de 1500 kg, ... am voie sa fac acest lucru cu permis de categoria b fara sa am probleme cu legea ?... eu stiu ca da,  dar totusi intreb aici deoarece multi (chiar si un politist ☺️) spun ca trebuie sa am b+e si totusi le-am aratat punctul 3 de la categoria b.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.