Jump to content
POLITISTI.ro

Conditii acordare bani de chirie - compensatie chirie

Postare recomandată

Publicat

Prin vanzare cumparare a devenit proprietara, multumesc de raspuns. Asa banui si eu ca se va intampla

Publicat

Am si eu o nelamurire :

Daca beneficiez de compensatie pentru chirie si sunt detaşat la un post din altă localitate, din cadrul aceleiaşi secții, beneficiez in continuare de compensație de chirie ?

Multumesc anticipat!

• Moderator
Publicat

Da ! Pe perioada delegarii (asa se cheama, nu detasare) beneficiile si drepturile se pastreaza.

Publicat

Proiect: Compensația de chirie pentru militari și polițiști, acordată și pe parcursul unui credit imobiliar

Compensația de chirie a militarilor și polițiștilor ar putea fi prelungită și în cazul în care beneficiarul plătește rata la un imobil, dacă proiectul legislativ care conține această completare, depus la Senat, va fi adoptat.

Legea pentru modificarea unor acte normative schimbă, practic, ambele legi care se referă la drepturile cadrelor din MAI și MApN, Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare. Noul act normativ este susținut pe baza faptului că nicio instituție dintre cele menționate nu se mai preocupă de alocarea unor fonduri pentru construcția de locuințe pentru angajați, ci doar de acordarea dreptului de a primi o sumă de bani, pentru compensația de chirie. Ori, această compensație nu se mai acordă în condițiile în care cadrul militar sau polițistul își achiziționează o locuință cu credit imobiliar, deși personalul ar trebui să beneficieze de locuință de serviciu/de intervenție/sumă de bani în toate cazurile, în afara celui în care nu deține o locuință în proprietate.

“În considerarea realităților contemporane vizând deficitul de cadre și plecarea acestora din sistem (pensionări masive), opinăm că este necesar un set de măsuri pentru loializarea acestui personal”, susțin inițiatorii legii în expunerea de motive.

Art. I – La art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, alin. (1) va avea următorul cuprins:

(1) Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, are dreptul la compensație pentru chirie sau plata ratei/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din salariul de bază.

Art. II – La art. 20 indice 1 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, alin. (1) – (3) se modifică astfel:

(1) Cadrele militare în activitate numite în prima funcție sau mutate în interesul serviciului într-o altă garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soții acestora, în situația în care  nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație lunară pentru chirie sau plata unei rate/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vedrea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din solda lunară.

Cuantumurile concrete ale acestor drepturi, precum și alte condiții de acordare a acestora vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea ministrului Apărării, mai prevede proiectul de lege.

Noua lege va fi dezbătută în luna septembrie de Senat, dar pentru a fi adoptată, va trebui să treacă, ulterior, și de plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Sursa : http://legestart.ro/proiect-compensatia-de-chirie-pentru-militari-si-politisti-acordata-si-pe-parcursul-unui-credit-imobiliar/

• Apreciez 4
Publicat

Acest aspect ar rezolva foarte multe situații, mai ales în cazul colegilor din București, și nu numai. Însă din cauza ca sunt un pesimist convins, nu cred ca va avea susținere prea mare din partea celor ce ne conduc. 

• Apreciez 1
Publicat

Salut! Poate ma puteti voi lamuri. In 2016 am fost mutat in interesul serviciului dintr-o localitate in alta. As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de chirie? Mentionez ca, verbal, mi-au spus ca nu as beneficia, ca doar in cazul numirii in prima functie sau ceva de genul. Intreb aici pt ca nu as vrea sa fac contract si apoi sa aflu ca nu beneficiez. Multumesc anticipat!

• Membru
Publicat

Daca ai fost mutat in interes de serviciu, beneficiezi de indemnizatia de chirie.

• Apreciez 2
  • Membru
Publicat

Citeste bine Dispozitia de mutare si vezi exact ce scrie acolo. Conform normelor un exemplar din aceasa se inmaneaza titularului in cel mult 5 zile de la emitere. Si daca scrie in interes de serviciu (nu pe vorbe) ai dreptul la chirie si indemnizatie de mutare.

• Apreciez 1
Publicat

salut .

sunt politist in cadrul unu i.p.j si beneficiez de compensatie de chirie.

daca imi achizitionez o locuinta ,in alta localitate decat cea in care imi desfasor activitatea , la aproximativ 60 de km , dar in acelati judet , mai pot beneficia in continuare de compensatia de chirie ?    multumesc, stimati colegi !

Publicat

Iti pastrezi dreptul la chirie. Daca locuinta era in localitatea unde iti desfasori activitatea nu mai puteai sa primesti chirie.

• Apreciez 2
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat (modificat)

Salut! Am si eu o problema, in prezent beneficiez de compensație de chirie, insa in curand va expira contractul de inchiriere, fapt pentru care doresc prelungirea acestuia printr-un act aditional, dar cei de la SRU ma pun sa urmez o noua procedura pentru acordarea acestui drept, procedura care include si o cerere prin care sa solicit acordarea de locuinta din fondul locativ al unitatii. Problema este ca la momentul acesta este disponibilă o locuinta din fondul locativ, astfel ca in condițiile in care as face cererea mi-ar fi repartizată locuinta in cauza, lucru pe care eu nu il doresc din mai multe motive, iar refuzul acesteia se duce la pierderea dreptului la chirie. Intrebarea este daca aceasta este procedura ce trebuie urmată in acest caz sau cei de la SUR vor sa scape de mine? Precizez ca nu i-mi pare corecta aceasta procedura date fiind prevederile art. 4,alin.3 din HOTĂRÂREA Nr. 284 din 7 aprilie 2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor respectiv :

" În cazul în care poliţiştii beneficiari ai compensaţiei lunare pentru chirie încheie un nou contract de închiriere, pentru aceeaşi locuinţă, cu acelaşi proprietar, la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat precedentul ori ca urmare a modificării, prin acordul de voinţă al părţilor, a cuantumului chiriei sau în cazul schimbării proprietarului, aceştia au obligaţia de a comunica, în termen de 30 de zile calendaristice, schimbările intervenite, prin raport scris adresat şefului unităţii de poliţie în care sunt încadraţi, la care vor anexa noile documente justificative, urmând ca plata compensaţiei lunare pentru chirie, stabilită în noile condiţii, să se realizeze cu data înscrisă pe noul contract de închiriere"

Multumesc anticipat.

Modificat de ianis2010
Publicat (modificat)

O sa incerce sa iti bage pe gat locuinta de serviciu, de obicei asa procedeaza. Depinde de tine cat te tine coloana. Daca imi dai mai multe detalii pot sa iti spun ce sa faci. Depinde la caz la caz. Locuinta de serviciu o cunosti? In ce stare este?

Hotărârea nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie cuvenite polițiștilor

Art. 2.

Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul beneficiază de compensația lunară pentru chirie dacă îndeplinește cumulativ următoarele cerințe:

c) unitatea de poliție în care polițistul este încadrat nu are posibilitatea să îi asigure acestuia și, după caz, membrilor familiei sale spațiu de locuit corespunzător;

Art. 5. -

(1) Compartimentul de resurse umane al unității de poliție în care este încadrat polițistul, în urma verificării elementelor cuprinse în raportul prevăzut la art. 4, va certifica, sub semnătură,realitatea datelor privind situația profesională a polițistului, precum și confirmarea înscrierii în actul de identitate al solicitantului a vizei de stabilire a reședinței în noua localitate sau, după caz, a stabilirii domiciliului sau reședinței potrivit art. 3 alin. (1) lit. e).

(2) Compartimentul administrarea patrimoniului imobiliar sau persoana desemnată prin dispoziția zilnică cu atribuțiuni pe linia cazării polițiștilor va verifica datele înscrise în raport, referitoare la situația locativă a solicitantului, și va certifica, sub semnătură, realitatea acestora.

(3) Rezultatul verificării și propunerile se consemnează într-un proces-verbal întocmit de compartimentul de resurse umane și se prezintă șefului unității de poliție pentru a hotărî, după caz, astfel:

a) acordarea compensației lunare pentru chirie polițiștilor care îndeplinesc condițiile legale și emiterea dispoziției zilnice de alocare la plata compensației lunare pentru chirie, specificându-se în mod expres data la care se plătește compensația;

b) respingerea solicitărilor care nu îndeplinesc condițiile legale de acordare a compensației lunare pentru chirie și comunicarea în scris a motivelor care au stat la baza respingerii.

Modificat de Elvis
Publicat

Tatal meu are o garsoniera in Bucuresti (el lucreaza in anumite perioade ale anului in Bucuresti si locuieste in ea). Eu am domiciliul in Pitesti si lucrez in Bucuresti. Vreau sa imi caut chirie pentru ca nu e placut sa locuiesc cu tata intr-o garsoniera la vârsta mea.

Pot lua bani de chirie avand in vedere ca tata are o garsoniera aici? Ma poate afecta asta? Trebuie sa fac ceva special pentru a demonstra ca nu am spatiu ca sa locuiesc cu tata? 

Va multumesc! 

Publicat

Garsoniera ar fi trebuit sa fie pe numele tau. Nu are vreo legatura faptul ca tatal tau are o garsoniera in Bucuresti cu dreptul decontarii chiriei. Daca indeplinesti cumulativ conditiile prevazute de lege poti solicita prin raport scris bani pentru plata chiriei.

• 1 lună mai târziu...
Publicat

E cam tardiv raspunsul meu dar..e bun si acum decat niciodata :) 

Pentru alinuta cu referire ca a luat examen de TCO in acelasi oras. 

Eu am fost mutat la cerere la un post de politie. Nu naveta. Nu Chirie.

Recent am fost imputernicit sef post la aceeasi unitate unde lucram deja. Fiind imputernicit si mutat in interes de serviciu pe o alta functie, desi in cadrul aceeasi localitate, acum primesc decontarea navetei. Ideea e ca si eu aveam cateva dubii, dar surpriza  a fost placuta.

Eu cred ca si tu ar trebui sa primesti bani de chirie fiindca ai fost mutata in interes de serviciu pe o alta functie

• Apreciez 1
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Salutare dragi colegi. M am mutat la cerere din IPJ X in IPJ Y, pe o funcție de execuție. După aproximativ un an de zile , am participat la un concurs pt o funcție de conducere în IPJ Y și am luat acel concurs. Întrebare ....pot beneficia de decontarea chiriei??? Mulțumesc anticipat.

Publicat

ceea ce am zis si eu mai sus, eu in acceasi situatie ca si tine si beneficiez. Dar e interpretabil..parerea mea e ca tine de maleabilitatea inspectorului sef, sau de taria sindicatului :) , 

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Rayden sa nu ai surprize. 

Bobicu daca functia de conducere este in alta localitate ai dreptul la chirie. Daca este in localitatea unde te-ai mutat la cerere nu o sa iti deconteze chiria.

Modificat de Elvis
  • Apreciez 1
Publicat

Salutare tuturor, am si eu o problema legata de chirie. Pot sa beneficiez de compensatia pt chirie, daca fac contractul de inchiriere cu fratele meu ? El locuieste in alt oras si detine un apartament in orasul in care lucrez eu. Toate celelalte conditii pt chirie le indeplinesc. Multumesc anticipat! 

• Membru
Publicat

Poti sa faci linistit cintract de chirie cu fratele tau. Daca faci contract de chirie cu parintii tai sau ai sotiei sau cu proprii copii, nu vei beneficia de indemnizatie de chirie.

Publicat (modificat)

Claudinio niciodata nu am inteles de ce tineti sa faceti contracte de inchiriere cu rudele daca nu aveti nimic de ascuns. Daca detine un apartament in orasul unde lucrezi tu iti cere chirie? Misto, ce sa zic !

Tot timpul incercam sa gasim tot felul de chichite. Un politist cinstit doreste sa nu lase loc de interpretari. Fa un contract de inchiriere cu oricine din orasul respectiv si nu o sa iti mai pui tot felul de intrebari.

Modificat de Elvis
  • Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.