Jump to content
POLITISTI.ro

Modificări aduse sistemului de iluminare auto?

Postare recomandată

Publicat

Buna seara .

De curand am cumparat niste faruri pentru golf 4 de la o firma de la noi din tara are pe el stantat tot ce trebuie , cum ca ar fi omologate pentru U.E , problema e ca farurile vin echipate cu pozitie tip angel eyes(tip bmw) , acestea utilizeaza niste beculete care se ard foarte repede (cam 1 data pe saptamana se ard din 20 de bucati cate utilizeaza cercurile .. minim 10-15 ) . As dori sa stiu daca as putea sa imi montez pozitii tip america ( semnalizarea sa utilizeze bec galben cu dublu filament 5/21w ) cand este selectata pozitia sa stea filamentul de 5w aprins iar cand semnalizez sa se aprinda si filamentul de 21w. Am voie cu astfel de pozitie daca anulez de tot acele "Angel eyes" (tip bmw)?

Multumesc.

P.S am atasat o poza cum ar fi normal si cum ar fi cu pozitia de tip "america"

post-11866-0-04016900-1385075213_thumb.j

Publicat

Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:

d) vehiculul circulă cu defecţiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;

Publicat

pai se pot cumpara si faruri care sa aiba aceasta optiune .. de ce ar fi o problema?

• Moderator
Publicat

Pentru că absolut toate autovehiculele rutiere înmatriculate în România care sufera modificări asupra caracteristicilor constructive, trebuie să aibă omologare individuală eliberată de RAR.

Dacă autoturismul tău NU a fost prevăzut din fabricţie cu luminile pe care le vei monta ulterior, necesită o asemenea omologare RAR pentru a circula în legalitate.

Orice maşina fabricată şi/sau comercializată în România primeşte de la RAR o omologarea naţională de tip a vehiculelor rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România, iar când se aduc modificări ale sistemelor şi mecanismelor ce concură la siguranţa circulaţiei  este necesară obţinerea unei omologări individuale.

• 2 ani mai târziu...
Publicat

Salutare stimabili domni, numele meu este Claudiu și sunt nou pe acest forum. 

Am următoarea întrebare, mașina mea actual are montate faruri cu  halogen fără lupă (BMW e36). Am o mașină donatoare exact același model care are faruri cu lupă le fel becurile fiind de aceeași intensitate. Pot să înlocuiesc farurile mele cu cele de pe mașina donatoare? Farurile sunt exact la fel putere, model, ambele pe halogen doar că cele pe care vreau să le montez au lupă. Trebuie să le omologhez având în vedere că farurile sunt originale si vin din fabrică pe modelul e36? 

Vreau sa fiu in legalitate, să nu fiu catalogat ca "smecherașii cu bemveu" :D

• Moderator
Publicat

Dacă sunt faruri originale (OEM) nu vei avea probleme, pentru că sunt deja omologate de producător.

• 1 an mai târziu...
Publicat

Salutare

Doresc sa modific farurile unui golf 4 la fel ca cele din atasament si vreau sa stiu cat sunt de legale, fiind galben selectiv.

Este vorba de vopsirea interiorului "bulbului"  pentru faza lunga. Becul ramane cel normal alb. 

FB_IMG_1500107883094.jpg

FB_IMG_1500107888587.jpg

• 5 ani mai târziu...
Publicat

Salut dacă vreau sa imi cumpar niște stop-uri negre nou nouțe fără folie EN
Descriere
Varianta corpului: Liftback, Limousine
100% Brand nou, vino în pereche (dreapta stânga).
Aprobarea: marcat e E – pentru Street Legal are ceva dacă le pun pe masina

• Moderator
Publicat

OUG 195/2002 (rep) prevede:

Art. 101 - (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
[ ... ]
10. montarea la autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;

În principiu, atunci când nu se modifică culoarea sau intensitatea sistemelor de iluminare, nu cred că vor exista probleme. Dar pentru un răspuns pertinent trebuie să vă adresasaţi inginerilor din cadrul Registrului Auto Român (R.A.R), autoritate competentă în domeniul.

Publicat

Buna ziua!

Recent am descoperit aceste becuri pe baza pe halogen (*** link de reclamă eliminat ***) care ofera o iluminare mai buna. Masina mea (Dacia Sandero I 2010) vine tot cu becuri pe baza de halogen pe faza scurta. Am consultat RNTR si din ce am inteles, daca masina este prevazuta cu halogen, atunci tot halogen va trebui sa ii pun. Insa m-am consultat si cu un inginer RAR care nu a putut sa imi ofere un raspuns (nu a stiut).
Adresez aceasta intrebare pe forum in speranta unui raspuns concret. Va multumesc anticipat!

Publicat (modificat)

Acum am verificat postarea si am realizat ca am facut niste greseli din graba... oops.

1. Am trimis din greseala link-ul catre versiunea pe soclu H7,cand trebuia sa trimit versiunea pe soclu H4: (*** link de reclamă eliminat ***)

2. Becuri pe baza de halogen*

De asemenea, atasez un link cu specificatiile becului de pe faza scurta pentru Dacia Sandero I. Din punct de vedere al specificatiilor, sunt aceleasi. (H4 12V 55/60W P43T)

(*** link de reclamă eliminat ***)

Modificat de Marius
Eliminare link-uri de reclamă către magazin online
Publicat (modificat)

Buna ziua!

Recent am descoperit aceste becuri pe baza de halogen (*** link de reclamă eliminat ***) (link ul poate redirectiona catre varianta pe soclu H7, dar se poate selecta soclul H4) care ofera o iluminare mai buna. Masina mea (Dacia Sandero I 2010) vine tot cu becuri pe baza de halogen pe faza scurta. Am consultat RNTR si din ce am inteles, daca masina este prevazuta cu halogen, atunci tot halogen va trebui sa ii pun. Insa m-am consultat si cu un inginer RAR care nu a putut sa imi ofere un raspuns (nu a stiut).

De asemenea, atasez un link cu specificatiile becului de pe faza scurta pentru Dacia Sandero I. Din punct de vedere al specificatiilor, sunt aceleasi. (H4 12V 55/60W P43T)

(*** link de reclamă eliminat ***)
Adresez aceasta intrebare pe forum in speranta unui raspuns concret. Va multumesc anticipat

Modificat de Marius
Citeşte şi respectă Regulamentul!
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Salut!

Avand in vedere faptul ca nu pot edita postarile de mai sus ca sa sterg spamul creat fara intentie, am sa repostez fara link-uri, doar mentionand denumirile si specificatiile.

Recent am descoperit niste becuri pe baza de halogen (Philips White Vision H4 12V 60/55W P43T-39) care ofera o iluminare mai buna, dar culoarea tinde mai mult spre alb. Masina mea (Dacia Sandero I 2010) vine tot cu becuri pe baza de halogen pe faza scurta. Am consultat RNTR si din ce am inteles, daca masina este prevazuta cu halogen, atunci tot halogen va trebui sa ii pun. Insa m-am consultat si cu un inginer RAR care nu a putut sa imi ofere un raspuns (nu a stiut).

De asemenea, din punct de vedere al specificatiilor, sunt aceleasi. (H4 12V 55/60W P43T vine pe Sandero din fabrica, din cate am gasit eu).

Intrebarea mea este daca este legal sa pun aceste becuri? Multumesc anticipat! 

• Moderator
Publicat

Dacă din punct de vedere al specificațiilor tehnice, nu sunt modificări înseamnă că acestea au aceeași culoare și/sau intensitate, iar drept consecință nu vor exista niciun fel de probleme d.p.d.v. legal. 

Publicat

Salut!

Mai am o intrebare legata de proiectoare. Este legal sa aplic folie galbena pe proiectoare, sau sa achizitionez proiectoare direct galbene?

Multumesc anticipat!

• Moderator
Publicat

OUG 195/2002 (rep) prevede:

Art. 101 - (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
[ ... ]
10. montarea la autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;

• 1 an mai târziu...
Publicat

Bună ziua,

Astăzi am fost oprit de un agent de circulație pentru ca luminile mele de intalnire i se păreau suspecte (led, xenon sau mai știu ce).

După ce am explicat omului ca sunt becuri normale H7 (Philips Diamond Vision) a început sa îmi spună ca îmi retine certificatul pentru ca acestea au tenta alba și intensitate lumini mai mare decât cea prevazuta în lege.

Am întrebat care este maximul de lumeni admis de lege (menționez ca becurile nici nu se apropie de lumina xenon). A zis doar ca nu se încadrează și ca trebuie sa fie de lumina galbena.

As dori sa știu dacă se poate retine certificatul pentru acest motiv. Eu din ce știu în codul rutier scrie ca autovehiculul trebuie sa aibă luminile de intalnire de culoare galbena SAU alba.

Pana la nu mi-a luat certificatul dar a zis sa schimb becurile. Eu consider ca nu am modificat sistemul de iluminare al autovehiculului (passat B5) doar am pus becuri H7 cu tenta spre alb.

Mulțumesc.

• Moderator
Publicat

@Bogdan1992,

Constituie contravenție și se sancționează montarea la autovehicul a luminilor de altă culoare sau intensitate. Mai sus, în acest topic este precizat şi temeiul legal. 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.